Real Estate News

Check out market updates

Πού κατέληξαν τα €4 δισ. των διαβατηρίων;

Πολλοί οι κερδισμένοι αλλά να καταλάβουμε ότι το μέτρο έχει ημερομηνία λήξης

Βασιζόμενοι πάνω στις ανακοινώσεις του Κράτους, το μέτρο για τις βίζες/διαβατήρια συνεισέφερε στην κυπριακή οικονομία γύρω στα €4.0 δισ. σε μια περίοδο περίπου τριών ετών.

Το μέτρο αυτό το εισήχθηκε επί της Κυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου, η οποία όμως λόγω της ανθούσας οικονομίας την περίοδο εκείνη δεν το προώθησε σε σημαντικό βαθμό, μετά με την Κυβέρνηση Χριστόφια το μέτρο είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί ενώ επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη έχει επεκταθεί και «εκμοντερνιστεί» στα μέτρα των απαιτήσεων ξένων αγοραστών.

Ποιος όμως εισπράττει τα €4 δισ.; Διότι σίγουρα δεν κατέληξαν σε ένα αποδοχέα. Βασιζόμενοι πάνω σε δικά μας δεδομένα και εκείνα της γενικής μας πληροφόρησης σας υποβάλλουμε μια ενδεικτική ανάλυση:

– Ιδιοκτήτες γης 25%, €1.0 δισ.
– Εργολάβοι και Τεχνικοί 15%, €600 εκατ.
– Επιχειρηματίες ανάπτυξης 25%, €1.0 δισ.
– Κτηματομεσίτες και μεσολαβητές 15%, €600 εκατ.
– Λογιστές/δικηγόροι 5%, €200 εκατ.
– Κυβερνητικά ταμεία 15%, €600 εκατ.
Σύνολο €4.0 δισ.

Θα ήταν καλό εάν αυτά τα εισοδήματα διαμοιράζονταν σε όλους και σε όλες τις επαρχίες, αλλά όπως παντού, υπάρχουν οι τυχεροί και κερδισμένοι και οι άτυχοι. Έτσι τα εισοδήματα αυτά καταλήγουν κυρίως προς την πόλη της Λεμεσού, μετά στην Πάφο και μετά στην Αγία Νάπα-Παραλίμνι με τελευταία στην αναμονή, να είναι η Λευκωσία.

Το εισόδημα είναι μεγάλο και απευθύνεται κυρίως στις κατηγορίες που έχουμε περιγράψει, αλλά σίγουρα υπάρχει και ο πλουτισμός άλλων που επωφελούνται αυτών των χρημάτων. Λευκωσιάτης ταξιτζής μας ανέφερε ότι έλαβε μια κούρσα από Λευκωσία στη Λεμεσό με 3 επιβάτες. Τους ζήτησε €60 και του απάντησαν καταφατικά. Όταν έφθασαν στον προορισμό τους οι επιβάτες (ξένοι) του έδωσαν €180, δηλαδή €60/ένας! Όπως του ανέφεραν έτσι πληρώνουμε στη Λεμεσό!

Παρομοίως υψηλού κόστους και ποιότητας εστιατόρια δεν αντέχουν επί συνεχούς βάσης στη Λευκωσία, σε αντίθεση με τη Λεμεσό, όπου εστιατόρια που χρεώνουν €70 ανά άτομο είναι και πολυάριθμα και αντέχουν στον χρόνο.

Τα αναφέρουμε αυτά διότι το μέτρο των διαβατηρίων δεν πρόκειται να συνεχισθεί επ’ άπειρον. Εκτός από τις δύο προειδοποιητικές επιστολές, είχαμε και μια πρόσφατη επίσκεψη προς συζήτηση του θέματος από την Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι ελήφθη αυτή τη φορά το μήνυμα της προειδοποίησης και ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα λάβει κάποια περιοριστικά μέτρα και να μην είμαστε και τόσο προκλητικοί.

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να μας απασχολεί είναι ότι εφόσον δεν αναμένουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί πέραν των επόμενων 2-3 ετών, πώς θα αντιμετωπίσουμε την παρόμοια εκείνη κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε το 1980 με την άφιξη πολυάριθμων αγοραστών από τον Αραβικό Κόλπο (εποχή «Πιερή Εστέιτς»). Τότε όμως οι κατοικίες που αγόρασαν οι Άραβες και μετά τις πώλησαν, αγοράστηκαν σιγά-σιγά από Κύπριους, διότι βρίσκονταν στο όριο οικονομικής δυνατότητας από τους ντόπιους. Τώρα όμως με τις τιμές των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ποιος θα μπορεί να ενδιαφερθεί;
Ο πλουτισμός αυτός όμως για να διατηρηθεί θα πρέπει να συνοδεύεται και με την υπόλοιπη ποιότητα, τόσο των οικοδομών, όσο και των υπηρεσιών.

Εκτός από τους κινδύνους που είναι ορατοί, έχουμε και τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες που εμποδίζουν την προσέλκυση νέων επενδυτών και την εκδίωξη άλλων υφιστάμενων. Καλό το μέτρο για μεγάλες αναπτύξεις, αλλά τι γίνεται επί εδάφους(;). Όποιος αποτολμήσει να επενδύσει σε έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο, θα απογοητευθεί οικτρά. Ως παράδειγμα προς αποφυγή είναι η υπόθεση της Μαρίνας St. Raphael (λύθηκε το θέμα μετά από τρία χρόνια αναμονής), η υπόθεση ΕΔΕΜ στην Πάφο, η υπόθεση Σιακόλα στη Λίμνη, η υπόθεση Γ. Βασιλείου (πρώην προέδρου) για το Κέντρο Ευεξίας στην Πέγεια και τόσα άλλα (για να καταλήξουμε στον χλιδάτο γάμο στο Άνασσα που έγινε «το σώσε» για το τίποτε (στο θέμα αυτό έχουμε τελείως διαφορετική άποψη από τους λεγόμενους περιβαλλοντιστές).
Σίγουρα τα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευθεί σε όλα τα στρώματα των επιχειρήσεων, από πωλήσεις ακινήτων, σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενώ νέες υπηρεσίες με νέες λιμουζίνες ενοικίασης, δείχνουν τώρα να αναδύονται σε σημαντικούς αριθμούς, ιδιωτικοί chef, κηπουροί από €2.500/μήνα, μικροτεχνίτες συντήρησης των €150/ ώρα, ενώ καταστήματα πολυτελείας έχουν βρει την τύχη τους.
Ο πακτωλός αυτών των χρημάτων μαζί με εκείνο του τουρισμού ελπίζουμε να μην μας παρασύρει και πάλι σε αλόγιστες κυβερνητικές σπατάλες, διότι φαίνεται ότι τώρα με την προεκλογική περίοδο, παρατηρούνται κάποια επαναλαμβανόμενα φαινόμενα.

Του Aντώνη Λοΐζου
Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες
Εκτιμητές Ακινήτων και Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης
[email protected] aloizou.com.cy – www.aloizou.com.cy