Real Estate News

Check out market updates

Ουρανοξύστες και πύργοι παντού

Κατασκευαστικό «μπουμ» υπάρχει σε κάθε πόλη της Κύπρου με ένα ή περισσότερα έργα, από malls, ουρανοξύστες, πύργους, που μεταμορφώνουν την εικόνα του νησιού. Κάθε πόλη σχεδόν έχει και τον δικό της ουρανοξύστη αλλάζοντας την οικιστική εικόνα του νησιού, που θυμίζει Ντουμπάι ή ένα μικρό Μανχάταν.

H Πάφος και η Λάρνακα είναι οι πόλεις της Κύπρου που δεν διαθέτουν μέχρι στιγμής ψηλά κτήρια, του βεληνεκούς που υπάρχουν στη Λεμεσό και τη Λευκωσία.

Για αρκετά χρόνια ο πύργος Σιακόλα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την οικιστική ανάπτυξη της Λευκωσίας. Με τον ρυθμό που έχουν πάρει τα πράγματα, οι έντεκα όροφοι του πύργου Σιακόλα αποτελούν μια ανάμνηση ότι κάποτε ήταν από τα πιο ψηλά κτήρια στο νησί.

Σήμερα ουρανοξύστες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και η κατασκευαστική δραστηριότητα σ’ αυτό τον τομέα δεν έχει τέλος.

Στη Λευκωσία στο κέντρο της πόλης, ξεχωρίζει το έργο, «360» της Cyfield που ανεγείρεται στη λεωφόρο Μακαρίου 30 ορόφων και αξίας €80 εκατ. και θα φιλοξενεί διαμερίσματα, εστιατόριο και καταστήματα.

Στην πρωτεύουσα αναμένεται να αναγερθεί ένας μικρός πύργος 29 ορόφων στην οδό Σπύρο Κυπριανού. Πρόκειται για το κτήριο Santa Roza το οποίο θα αποτελείται από γραφεία, πολυτελή διαμερίσματα, καταστήματα και χώρους εστίασης.

Τα έργα δεν έχουν σταματημό καθώς νέο τεράστιο κτήριο 51 ορόφων, εξασφάλισε ήδη την πρώτη προκαταρτική πολεοδομική άδεια από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Λευκωσίας. Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης, ο οποίος προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε ανοικτό χώρο στάθμευσης έναντι του κτηρίου «Σιαντεκλέρ», πλησίον της ελληνικής πρεσβείας και του ΘΟΚ, θα εξυπηρετείται από τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης χωρητικότητας περίπου 380 οχημάτων.

Στη Λεμεσό ξεχωρίζει η κατασκευή του ONE στη Λεμεσό της Pafilia Property Developers, πρόκειται για το ψηλότερο παραλιακό, οικιστικό κτήριο στην Ευρώπη. Το έργο που βρίσκεται επί της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου στη Λεμεσό αποτελείται από 37 ορόφους, 83 πολυτελή διαμερίσματα και ένα τριώροφο ρετιρέ, με πανοραμική θέα προς θάλασσα και βουνό. Έχει ύψος 170 μέτρα.

Στη Λεμεσό υπάρχει 16ώροφο κτήριο γραφείων The Oval της Cybarco, μια επένδυση, το κόστος της οποίας ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχει η ανάπτυξη του Limassol Del Mar το δεύτερο πιο ψηλό κτήριο της Λεμεσού, με ύψος 107 μέτρα και 27 ορόφους. Ιδιοκτησίας της κοινοπραξίας των ομίλων Leptos και D. Zavos, θα κατασκευαστεί στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού (ανατολικά της τουριστικής περιοχής Γερμασόγειας) θα αποτελείται από δύο πολυτελείς πύργους, πρωτοποριακού σχεδιασμού και κατασκευής, με 168 διαμερίσματα με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.

Το Limassol Landmark θεωρείται κόμβος διαβίωσης, χαλάρωσης και διασκέδασης στην πόλη της Λεμεσού. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και μοντέρνο κτήριο 34 ορόφων και 93 μέτρων, με τη διάταξή του να αποτελείται από πολυτελείς εξυπηρετούμενες κατοικίες, spa, health club, επιχειρηματικό κέντρο, θυρωρείο, γήπεδο τένις και πάρκα.

Η ολοκλήρωση των Πύργων από τη ΜΜ Makronisos Marina αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Θα έχει ύψος 100 μέτρα και θα διαθέτει 26 ορόφους. Οι πύργοι θα αποτελούνται κυρίως από πολυτελή διαμερίσματα και σουίτες και θα είναι μέρος της υποδομής της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Πριν μερικά χρόνια
Yπάρχουν και τα ψηλά κτήρια που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και αποτελούσαν το σημείο αναφοράς.

Στη Λευκωσία στη Δημοσθένη Σεβέρη, οι Λευκορώσοι ιδρυτές της εταιρείας ψηφιακών παιχνιδιών Wargaming επέλεξαν το 2014 να ιδρύσουν την εταιρεία τους στην Κύπρο. Το κτήριό τους αποτελείται από 18 ορόφους, όπου οι 12 είναι γραφεία, το ισόγειο είναι χώρος υποδοχής, εστιατόριο και καφετέρια, ένας μηχανολογικός όροφος, η οροφή και τρία υπόγεια που αποτελούνται από δύο ορόφους για χώρο στάθμευσης.

Το White Walls έχει από μόνο του αλλάξει το αστικό τοπίο της Λευκωσίας, της πρωτεύουσας. Με σχεδιασμό που αντλεί την έμπνευσή του από τον περιβάλλοντα χώρο, το κτήριο αυτό περιλαμβάνει κατοικίες και γραφεία. Είναι 62 μέτρα και διαθέτει 17 ορόφους.

Ανάμεσα στα ψηλά κτήρια της πρωτεύουσας περιλαμβάνεται πλέον και η Λεβέντειος Πινακοθήκη η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας. Αποτελείται από 16 ορόφους εμπορικής και οικιστικής χρήσης.

Με ύψος 63 μέτρα οι «Δίδυμοι Πύργοι» στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού από την M.G. Olympic Residences ολοκληρώθηκαν το 2012.

Τα malls
Πέρα από τα ψηλά κτήρια, την τιμητική τους έχουν και τα malls αλλάζοντας τον εμπορικό χάρτη της Κύπρου. Η αισιοδοξία των επενδυτών πηγάζει από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν επηρεάστηκε από την κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης, αντιθέτως κατόρθωσε να ενισχύσει το μερίδιό του.

Ανακοινώθηκε η επέκταση του The Mall of Cyprus, η οποία θα στοιχίσει πάνω από 25 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2018. Θα αφορά επέκταση του βορειοδυτικού τμήματος και πρόσθεση ορόφων για ψώνια και για χώρους στάθμευσης.

Ετοιμάζεται νέο Mall στην Ανθούπολη με συνολικό εμβαδόν στεγασμένων κτηριακών εγκαταστάσεων 82.000 τ.μ.

Στους ίδιους ρυθμούς
Ο Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δανός, σχολιάζοντας την κυπριακή κτηματαγορά για το 2018 αναφέρει ότι «οι προβλέψεις θέλουν την αγορά να κινείται με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης με το 2017, χωρίς να υπολογίζονται οι όποιες επιπτώσεις στην αγορά από τις διάφορες εξελίξεις, όπως η επιβολή ΦΠΑ στα οικόπεδα, καθώς και το γεγονός των “κόκκινων” δανείων και των εκποιήσεων».

Παρόλο που η κυπριακή κτηματαγορά χρειάζεται να διανύσει ακόμα δρόμο για να θεωρείται ότι βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, εντούτοις ο κλάδος καταγράφει σταδιακή ανάκαμψη, επισημαίνει.

«Τις σημαντικότερες αυξήσεις, αλλά και τις περισσότερες πωλήσεις κατέγραψαν η Λεμεσός και η Πάφος, ενώ με εξαίρεση τη Λάρνακα, που σημείωσε μικρή υποχώρηση, όλες οι υπόλοιπες επαρχίες κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με το 2016. Τα προγράμματα της κυβέρνησης για εξασφάλιση διαβατηρίου και άδειας μόνιμης παραμονής μέσω της απόκτησης ακινήτων συνέχισαν να αποφέρουν καρπούς και το 2017, ιδιαίτερα για τις παράλιες πόλεις, στις οποίες φαίνεται να έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών», αναφέρει ο κ. Δανός.

Παραδοσιακά επισημαίνει «η κυπριακή αγορά ακινήτων κυριαρχείται από οικιστικά ακίνητα, με τους γεωγραφικούς και ιστορικούς παράγοντες του νησιού να υπαγορεύουν εν μέρει τη δυναμική των διαφόρων επιμέρους αγορών. Παρόλα αυτά, ως αντισταθμιστική μονάδα παρουσιάζεται η τάση των αναπτυξιακών εταιρειών τα τελευταία χρόνια στην ανέγερση γραφειακών εγκαταστάσεων που προορίζονται κυρίως στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που προσελκύει το νησί».

Θεανώ Θειοπούλου