Real Estate News

Check out market updates

Ο CIPA θα φέρει επενδυτές, μετά όμως;

Δυστυχώς η γραφειοκρατία, η ευθυνοφοβία και η ανικανότητα σκοτώνουν τις όποιες προσπάθειες.

Ο οργανισμός προσέκλυσης ξένων επενδύσεων (CIPA) κάνει καλή δουλειά και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Είναι αξιοπρόσεκτες οι συνεχείς προσπάθειες του προέδρου κ. Αγκαστινιώτη και της νέας διευθύντριας του Οργανισμού κ. Πηλείδου (της οποίας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία).

Έγινε μια συνάντηση ενδιαφερόμενων επενδυτών στη Λεμεσό που κύριο στόχο είχε τις επενδύσεις σε αναπτύξεις ακινήτων αλλά και αλλού. Η παρουσίαση ήταν πολύ καλή και από τους παρευρισκόμενους ακούσαμε τα καλύτερα σχόλια.

Ώς εδώ όλα καλά, αλλά τι γίνεται επί του εδάφους, αγαπητοί μας αναγνώστες; Αυτά που υποσχόμαστε για εκείνους που θα πάρουν την απόφαση να επενδύσουν στην κυπριακή οικονομία είναι εκείνα που θα βρουν κατά την υλοποίηση της επένδυσής τους, που ως επί το πλείστον η επένδυσή τους είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ;

Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, σας παραθέτουμε τις εμπειρίες ξένων και ντόπιων επενδυτών που είχαν τη «φαεινή» ιδέα να επενδύσουν στην Κύπρο:

– St. Raphael Hotel. Ζητούσε επίμονα να νομιμοποιηθεί η Μαρίνα αλλά είχε αδυναμία το Κράτος και, ως εάν αυτό δεν αρκούσε, το ίδιο το κράτος κυνήγησε τον ξένο αυτό επενδυτή για περίπου δύο χρόνια, μέχρι βαθμού να τον φοβίζει ότι θα τον «βάλει φυλακή». Επειδή γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση αυτή, προσπαθήσαμε επί 2 χρόνια να λάβουμε απάντηση από τις Αρχές χωρίς ανταπόκριση. Μετά δέησε το υπουργείο Εμπορίου να καλέσει κοινή συνάντηση με τον επενδυτή (μετά από 2 χρόνια) και το θέμα βαίνει προς επίλυση. Ο ξένος επενδυτής τοποθέτησε ολοσέλιδες αγγελίες στον Τύπο για το θέμα διαμαρτυρόμενος.

– Το έργο ΕΔΕΜ στη Γεροσκήπου της Πάφου (γνωστό ως της Αρχιεπισκοπής) ακόμη περιμένει τις άδειες, ενώ συνεχώς παρεμβάλλονται περιορισμοί και νέες απαιτήσεις (τελευταία του ζητήθηκε ποσό €27.000 για τις ανασκαφές για τα αρχαία και μετά το Κράτος τού ζητά τώρα ακόμη €100.000)! Ο επενδυτής αυτός αφού ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ για την ετοιμασία των σχεδίων/προτάσεων, φαίνεται να έφτασε στο τέλος της υπομονής του, όχι τόσο για τις €100.000, αλλά μας πήρε χαμπάρι ότι τον «περιπαίζουμε» ως Κράτος.

– Ο επενδυτής του Τροόδους για δημιουργία Theme Park περιμένει εδώ και δύο χρόνια να του καθοριστεί το ενοίκιο. Παρά την αρχική συμφωνία για ενοικίαση με ενδεικτικό ενοίκιο (Χ) μέχρι να δεήσει το Κτηματολόγιο να του καθορίζει το ενοίκιο και παρόλο που κατ’ εμάς η συμφωνία από πλευράς ενοικίου ήταν λογική, επενέβη ο «μπαμπούλας» Γενικός Ελεγκτής και έτσι η όλη κατάσταση ακυρώθηκε.

– Ο επενδυτής για ξενοδοχείο στη Λάρνακα, περιοχή Μακένζυ, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση στην εξασφάλιση αδειών, τοποθέτησε επίσης ολοσέλιδη δημοσίευση στον Τύπο επί του θέματος διαμαρτυρόμενος.

– Ο πρώην Πρόεδρος Γ. Βασιλείου για το έργο ευεξίας/κατοικίες στην Πέγεια ακόμη περιμένει. Πρόκειται για έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ με ανάλογο όφελος στην περιοχή.

– Για το έργο Λίμνη-Σιακόλα είναι μια σκέτη «τρέλα». Επένδυσε η εταιρεία αυτή μέχρι σήμερα τουλάχιστον €50 εκατ. για να κλείσει κρατήρες και να μετακομίσει τα καρκινογόνα αποθέματα, καθάρισε την παραλία και τον βυθό, φύτεψε χιλιάδες δένδρα και ξαφνικά οι εδώ σοφοί της οικολογίας ανακάλυψαν τις χελώνες και μετά ο σοφότερος δήμαρχος Πάφου, ότι αντάλλαξε παράνομα τ/κ γη (κάτι το οποίο έκανε και ο Δήμος Πάφου). Αποτέλεσμα, το έργο παραμένει στάσιμο προς το παρόν.

– Ο περιβόητος γάμος στο Άνασσα και η εξέδρα που τοποθετήθηκε σε τοποθεσία που «γεννούν χελώνες» ήταν ό,τι χειρότερο, διότι και εκ των υστέρων απεδείχθη ότι στην άμεση περιοχή δεν υπάρχουν χελώνες. Ασφαλώς ο άτυχος αυτός εκατομμυριούχος δεν θα μας το συγχωρέσει απογοητεύοντας και άλλους.

– Για το ξενοδοχείο δύο ορόφων στο Λατσί, στο οποίο δόθηκε άδεια για να γίνει 4 ορόφων με συμμετοχή ξένου επενδυτή, υπάρχουν ενστάσεις και μάλιστα ευρισκόμενο σε μια περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανεργία και η φυγή ντόπιων στο εξωτερικό. Ίδε παρόμοιες ενστάσεις για το Άνασσα που τώρα έγινε ένα από τα «καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου» προσελκύοντας προσωπικότητες και διεθνούς εμβέλειας τουρίστες.

– Ίδε και το τραγικό του καραβιού στη Χλώρακα που προσάραξε στην παραλία και υπήρχε επιμονή για αποξήλωσή του και τώρα είναι ο πρώτος προορισμός για γάμους με αρκετά εισοδήματα στον δήμο.

– Δεν έχει η στήλη τον χώρο να ενημερώσει για πολλά άλλα, όπως τα ανόητα του λιμανιού της Λάρνακας (που το ανάλαβε η Λεμεσός), τις ενστάσεις για το παλιό λιμάνι Λεμεσού, που τώρα είναι στολίδι, την παραλία Σωτήρας και τόσα άλλα.

Φίλοι μας αναγνώστες και κυβερνώντες, υπάρχει τώρα κάποια πρόταση για ένα είδος fast truck για μεγάλες αναπτύξεις. Πολύ καλή προσπάθεια και ιδέα και θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα, διότι οι διάφοροι διαμαρτυρόμενοι καλοβολεμένοι δεν γνωρίζουν την προϊστορία.

Έχουμε ελπίδα προσέλκυσης ξένων επενδυτών με τα πιο πάνω; Δεν νομίζουμε…

Του Aντώνη Λοΐζου

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες

Εκτιμητές Ακινήτων και Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

[email protected] aloizou.com.cy – www.aloizou.com.cy