Compare Properties

Compare
You can only compare 4 properties, any new property added will replace the first one from the comparison.
Cache 1500x3000 Analog Medium 1600487 399481 21112022

Mπουλντόζα η μόνη λύση για χιλιάδες οικοδομές

Η Κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μπουλντόζες και να κατεδαφίσει ίσως και χιλιάδες οικοδομές αν ληφθεί υπόψη πως παρουσιάζουν αγιάτρευτες παρανομίες, σε σημείο που δεν μπορούν να εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε πως από τους 45.000 τίτλους ιδιοκτησίας που εκκρεμούσαν προς έκδοση το 2015, εκδόθηκαν οι 30.000 και απέμειναν 15.000 εκκρεμούντες τίτλοι, για να προσθέσει: «Όμως, υπάρχει μεγάλος αριθμός οικοδομών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίτλο ιδιοκτησίας και ίσως η μόνη θεραπεία θα ήταν οι κατεδαφίσεις».

Αναφερόμενος στα κίνητρα που παραχωρεί η κυβέρνηση για στεγαστικούς σκοπούς και για σκοπούς ενίσχυσης των κατοίκων, βάφτισε ορεινές τρεις πεδινές κοινότητες και συγκεκριμένα τις κοινότητες Μάμμαρι, Δένεια και Τρούλλοι. «Με την εφαρμογή των νέων σχεδίων υπάρχουν τρία χωριά που είναι τα μόνα που βρίσκονται 100% εντός της ουδέτερης ζώνης και αυτά τα χωριά θα ενταχθούν στα σχέδια που καλύπτουν τις ορεινές περιοχές ώστε να λάβουν πρόσθετες παροχές», είπε ο κ. Νουρής.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με την κατακράτηση γης από το κράτος, ο κ. Νουρής αναγνώρισε ότι: «Υπάρχουν όντως προβλήματα με την κατακράτηση γης πολιτών, ιδιαίτερα στα θέματα απαλλοτριώσεων και στη δημιουργία δρόμων. Πολλές φορές στο παρελθόν κρατείτο η γη του κόσμου με επίκληση ότι θα υλοποιηθεί κάποιος σχεδιασμός. Έχουμε απαλλάξει τον τελευταίο χρόνο πολλούς πολίτες από απαλλοτριώσεις που ήταν αχρείαστες». Αναγνώρισε, επίσης, πως υπάρχουν στρεβλώσεις στην ενοικίαση κρατικής γης, υπό την έννοια ότι δεν επιβάλλεται πάντα το αγοραίο ενοίκιο.

Σχετικά με τη μεμονωμένη κατοικία ανέφερε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, λόγω της άναρχης ανάπτυξης που προκάλεσε. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της στέγασης, ειδικά νέων ζευγαριών στην ύπαιθρο (κάτι το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να επιτραπεί η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας) ο κ. Νουρής ανέφερε πως η κυβέρνηση αφουγκραζόμενη τις πολλές ιδιαιτερότητες των εξόχως ορεινών περιοχών και μόνο, ειδικά φέτος επέτρεψε απόκλιση από τον πολεοδομικό σχεδιασμό, όταν η αίτηση για στέγαση αφορά μικρή απόσταση από τις οικιστικές περιοχές. Στις περιπτώσεις αυτές θα δίνεται η δυνατότητα της παροχής οικονομικού κινήτρου σε κάποιο ζευγάρι να κτίσει. Ανέφερε εξάλλου, ότι διαφοροποιήθηκε ακόμη και η φιλοσοφία του υψομέτρου και αντί να υπολογίζεται το υψόμετρο του πυρήνα των ορεινών κοινοτήτων λαμβάνεται υπόψιν το ψηλότερο σημείο, ώστε να μην αποκλείονται από τα κίνητρα όσοι βρίσκονται στην περίμετρο αντί στο κέντρο.

Μεταναστευτικό – ροές προσφύγων

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος τοποθέτησης του συρματοπλέγματος κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής ανέφερε ότι δαπανήθηκαν €2 εκατ. που ισοδυναμούν με το ποσόν που απαιτείται για τη σίτιση και διαμονή 1.800 μεταναστών στο «Πουρνάρα».

Όσον αφορά την επαναπροώθηση αλλοδαπών στις χώρες τους (στη βάση του εθελούσιου σχεδιασμού) ανέφερε ότι με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης θα μεταφερθούν από την Κύπρο στη Γαλλία 153 άτομα και στο ίδιο πλαίσιο η Γερμανία θα δεχθεί άλλα 150 άτομα και αυτό δοκιμαστικά. Λαμβάνονται συνεντεύξεις και γίνεται αντιληπτό πως οι δύο χώρες θα επιλέξουν ποιους θα φιλοξενήσουν στις χώρες τους, προφανώς με κριτήρια τα οποία θα εξυπηρετούν τις δύο χώρες.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως τα πέντε κράτη – μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εισόδου των αλλοδαπών στην Ένωση, εξήγησαν πως εντός του τρέχοντος έτους θα υποδεχθούν περίπου 160.000 αλλοδαπούς και αν ακόμη απορροφηθούν 10.000 από τις υπόλοιπες χώρες, θα απομείνουν άλλες 150.000. «Εξηγήσαμε ότι ο αριθμός που αναλογεί στην Κύπρο είναι δυσανάλογος», παρατήρησε ο κ. Νουρής.

«Ενημερώσαμε την ΕΕ ότι το 2022 υπολογίζουμε πως τα πέντε κράτη στην πρώτη γραμμή εισόδου μεταναστών θα υποδεχθούν πέραν των 160.000 νέων αιτητών και αν οι υπόλοιπες χώρες απορροφήσουν τις 10.000, τότε απομένουν άλλες 150.000 που θα αποτελέσουν πρόσθετο βάρος για τα πέντε κράτη». Είπε επίσης πως φέτος οι εθελούσιες επιστροφές κυμαίνονται στις 7.000, κάτι το οποίο δεν λύει το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης αλλοδαπών σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.

Όσον αφορά τις νέες αιτήσεις για παραχώρηση ασύλου, ο κ. Νουρής ανέφερε πως το 2019 αυτές έχουν αυξηθεί κατά 506% σε σύγκριση με το 2015. Το 2020 παρουσιάζεται μείωση η οποία, όπως είπε, αντανακλά τις επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19. Τον Οκτώβριο του 2022, εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, σημειώθηκε αύξηση κατά 81,96%. Μόνο φέτος, μεταξύ Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, υποβλήθηκαν 18.345 αιτήσεις. Σχετικά με την αρωγή της ΕΕ, αυτή ανήλθε σε €67,5 εκατ. για σκοπούς ανέγερσης Νέου Κέντρου Φιλοξενίας και Προαναχωρησιακού Κέντρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κάποιες χώρες «ξόφλησαν» παραχωρώντας στην Κύπρο ψίχουλα για να αποφύγουν να φιλοξενήσουν αλλοδαπούς. Πέραν της Ελβετίας η οποία διέθεσε €10 εκατ. για διαχείριση μεταναστευτικών ροών, η Τσεχία διέθεσε €1 εκατ. για στήριξη του Γραφείου Επιστροφών του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ €1 εκατ. διέθεσε και η Ουγγαρία για στήριξη του προγράμματος επιστροφών του υπουργείου .

Ερωτηθείς για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους, αφίχθησαν στην Κύπρο 64.967. Από αυτούς αναχώρησαν 50.732 και απέμειναν 14.436 . Η ΕΕ θα διαθέσει στην Κύπρο €7 εκατ. για τη φιλοξενία και γενικά για τα έξοδα των Ουκρανών. Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε ότι η Κύπρος έδειξε τη φιλοξενία της στο θέμα χειρισμού προσφύγων.

Οι κύριοι στόχοι της κυβέρνησης

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος ξεπερνά τα €663 εκατ., ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, είναι: Προαγωγή ολοκληρωμένης, ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, ενίσχυση της συνεργασίας και στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, επίτευξη ολοκληρωμένης και στοχευμένης στεγαστικής πολιτικής, διαμόρφωση και εφαρμογή ολοκληρωμένης και ισορροπημένης Μεταναστευτικής Πολιτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, προωθείται ενίσχυση πολιτικής προστασίας και διαμόρφωση και εφαρμογή σχεδίων έκτακτης δράσης, προώθηση αποτελεσματικής, αποδοτικής και ανοιχτής δημόσιας διακυβέρνησης, ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Εξάλλου, περιλαμβάνεται στήριξη και εποπτεία Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και εποπτεία ΜΚΟ, στήριξη Υπαίθρου, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Εθνικό Σχέδιο Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «Σαλαμίς», Έλεγχος Σωματείων και Ιδρυμάτων, Ενίσχυση Πολιτικής Προστασίας και Ανάδειξη Κέντρου Λευκωσίας.

Σχετικά με την πολεοδομική πολιτική ο υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Νέας Πολιτικής Πολεοδομικής και Οικοδομικής Αδειοδότησης για ταχεία εξέταση αιτήσεων μέχρι 2 μονάδων κατοικίας σε οικόπεδο / υπό δημιουργία οικόπεδο, η κατάσταση έχει ως εξής: Από 1/10/20 μέχρι 30/09/22 υπεβλήθησαν 4.341 αιτήσεις

Εξάλλου, ανέφερε ότι από 15/9/2022 επεκτάθηκε το πεδίο εφαρμογής της Πολιτικής ταχείας Αδειοδότησης σε αναπτύξεις μέχρι 12 κατοικίες, πολυκατοικίες (μέχρι 20 διαμερίσματα) και για εμπορική/ γραφειακή ανάπτυξη μέχρι 1.000 τ.μ. σε οικόπεδο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή και η άδεια θα εκδίδεται εντός 30 ημερών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Έγιναν πολλά, αλλά υπάρχει δρόμος

Δεν υπάρχει πολίτης ο οποίος δεν θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Γεννήθηκες, πέθανες, αγόρασες ακίνητα, τα πούλησες, θες να ταξιδέψεις, να κτίσεις το σπίτι σου; Όπου κι αν πας, θα περάσεις από κάποια Υπηρεσία του υπουργείου. Όποιος ισχυριστεί ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε και όλα κυλούν με τους παλιούς ρυθμούς, είναι άδικος. Όποιος ισχυριστεί πως λύθηκαν όλα και ότι όλα λειτουργούν σαν ελβετικό ρολόι, και πάλιν είναι εκτός πραγματικότητας. Έγιναν βήματα και γίνονται, αλλά ακόμη χρειάζεται προσπάθεια.

Στο υπουργείο έλαχε και η καυτή πατάτα των προσφύγων/ μεταναστών και δυστυχώς, οι εταίροι της Κύπρου την άφησαν μόνη και της πετάνε λίγα ψίχουλα για να αποφύγουν οι ίδιοι φαινόμενα ρατσισμού και αναταραχής εντός των συνόρων τους. Δυστυχώς, η Κύπρος πληρώνει τις δικές τους αμαρτίες γι’ αυτό πρέπει να τους θέσει προ των ευθυνών τους.