Real Estate News

Check out market updates

Μεγάλη φαντασία για μικρό μπαλκόνι

Τι κι αν δεν έχετε πολύ χώρο; Φτιάξτε έναν όμορφο μικρό κήπο με τις 6 δημιουργικές ιδέες που προτείνουμε.

1. Ετοιμάστε ένα σχέδιο

Έχετε να λάβετε υπόψη μία σειρά ζητημάτων, καλό θα ήταν λοιπόν να πιάσετε ένα στυλό και χαρτί. Πριν ξεκινήσετε να σκάβετε, πηγαίνετε στο μέρος όπου θα διαμορφώσετε τον κήπο. Είναι τετράγωνο, στενό, ορθογώνιο; Είναι ηλιόλουστο ή σκιερό; Το πού πέφτει ο ήλιος καθορίζει το είδος φυτών που μπορείτε να φυτέψετε. Στη συνέχεια, προσδιορίστε τις επιθυμίες που έχετε για τον κήπο σας. Σας αρέσει η όψη της καλοκλαδεμένης φυλλωσιάς, οι έντονες γραμμές και τα όρια ή η πιο άγρια και φυσική εικόνα; Σας αρέσει κάτι ενδιάμεσο; Προτιμάτε να καλλιεργείτε άνθη, θάμνους, λαχανικά ή λίγο από όλα; Σκεφτείτε τι προτιμάτε και βασιστείτε σ’ αυτό. Αυτό θα σας γλιτώσει από άσκοπες δουλειές ή από το να αγοράσετε τα λάθος φυτά, αν σας έρθει ξαφνικά έμπνευση. Βάζοντας ένα πλάνο και ακολουθώντας το θα κερδίσετε χρόνο, ενέργεια και χρήματα.

2. Δημιουργήστε παρτέρια

Ζωντανέψτε τον κήπο σας δημιουργώντας παρτέρια φυτών. Δεν υπάρχει τίποτε πιο βαρετό από έναν κήπο που έχει μόνο γρασίδι. Δημιουργήστε αντιθέσεις παίζοντας με την υφή, τα σχήματα, τα χρώματα και τα μεγέθη.

Βάλτε μαζί θάμνους με λουλούδια, δυνατά με μαλακά φύλλα, κοντά με ψηλά ευθυτενή φυτά. Πλαισιώστε τα παρτέρια σας με ξύλο, πέτρες ή πλάκες.

Συνδυάστε γλάστρες και δοχεία για ευελιξία. Μετακινήστε και αναδιοργανώστε τα ανάλογα με την εποχή. Τοποθετήστε τις γλάστρες σας ανά είδος – πήλινες, επισμαλτωμένες, μεταλλικές – ή συνδυάστε διαφορετικές γλάστρες μεταξύ τους, αρκεί τα σχέδια και τα χρώματα να κάνουν αντίθεση και να ταιριάζουν.

Η ομαδοποίηση σε ζυγούς αριθμούς οδηγεί στον σχηματισμό ίσιων γραμμών και γωνιών, οπότε αν θέλετε το παρτέρι σας να φαίνεται πιο ελεύθερο, κάνετε ομάδες με μονό αριθμό. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά που βρίσκονται στο ίδιο παρτέρι έχουν τις ίδιες ανάγκες σε ήλιο και νερό. Έτσι, θα είναι πιο εύκολη η περιποίησή τους.

3. Σχηματίστε επίπεδα

Ο σχηματισμός επιπέδων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκμεταλλευτείτε τους κάθετους χώρους σε έναν μικρό κήπο. Τοποθετήστε γλάστρες σε μία σκάλα κήπου, την οποία μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα μαγαζιά με είδη κηπουρικής ή φτιάξτε τη δική σας. Βάψτε μία ξύλινη σκάλα. Βιδώστε σανίδες ή κόντρα πλακέ στα σκαλοπάτια ώστε να σχηματίσετε ράφια. Τοποθετήστε γλάστρες σε κούτσουρα δέντρων και σε παλιά ξύλινα σκαμπό ή σε καρέκλες με διαφορετικά ύψη. Αν διαθέτετε πέργκολα, κρεμάστε πάνω της ένα-δυο φυτά. Αν βάλετε υπερβολικά πολλά φυτά και αντικείμενα, θα χαλάσετε τη θέα, κάνοντας τον κήπο σας να δείχνει μικρότερος.

4. Βάλτε καθίσματα

Τα μεγάλα έπιπλα κήπου μπουκώνουν τους στενούς χώρους, επιλέξτε λοιπόν ένα σφυρήλατο τραπέζι και καρέκλες ή έναν μικρό πάγκο. Αφήστε τα έπιπλα «φθαρμένα» ώστε να πετύχετε μια ρουστίκ αισθητική ή βάψτε τα με χρωματιστή αντιοξειδωτική μπογιά για να δώσετε μία νότα ζωντάνιας στον κήπο σας. Τονίστε τα καθίσματά σας με μαξιλάρια με σχέδια ή με αδιάβροχο ύφασμα.

5. Προσθέστε χαριτωμένες νότες

Vintage ποτιστήρια, παλιά φτυάρια κηπουρικής και τσάπες, τοποθετημένα σε διάφορες κλίσεις πάνω σε φράχτη, τοίχο ή στερεωμένα στο έδαφος, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα παιχνιδιάρικη και ενδιαφέρουσα. Ψάξτε σε καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών, παλιατζίδικα, παζάρια ή στην παλιά αποθήκη της γιαγιάς σας. Βρείτε ένα vintage καροτσάκι και χρησιμοποιήστε το ως γλάστρα, μετατρέψτε ένα μεταλλικό πλαίσιο φράχτη σε πέργκολα. Οι νότες αυτές θα κάνουν πιο ευχάριστο και μοναδικό τον κήπο σας.

6. Κάντε τον κήπο σας να δείχνει μεγαλύτερος

Οι καθρέφτες δημιουργούν βάθος, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Τοποθετήστε έναν ή περισσότερους, σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη σε έναν φράχτη ή τοίχο. Στερεώστε έναν μεγάλο καθρέφτη με πλαίσιο ανάμεσα στους θάμνους. Είναι πρωτότυπο και δημιουργεί την ψευδαίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Τα κυκλικά σχήματα κάνουν το μάτι να νομίζει ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος από ό,τι πραγματικά είναι. Ένα μονοπάτι με στροφές καλεί το βλέμμα να το ακολουθήσει, δίνοντας σε έναν μικρό κήπο την αίσθηση μεγαλύτερης έκτασης. Ξεγελάστε το μάτι περιορίζοντας τα δοχεία, τις γλάστρες και το πλακόστρωτο στη μικρότερη πλευρά του χώρου. Έτσι, ο γύρω χώρος θα δείχνει μεγαλύτερος.

Ένας κήπος δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος για να είναι όμορφος. Με λίγες τεχνικές και με το προσωπικό σας γούστο, ο κήπος σας μπορεί να γίνει υπέροχος – όσο μικρός κι αν είναι.