Real Estate News

Check out market updates

Καθάρισε το κλιματιστικό σου με ξύδι σε 3 απλά βήματα!

Εάν έχεις κλιματιστικό στο σπίτι σου, δεν είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι λειτουργούσε ασταμάτητα το καλοκαίρι που μας πέρασε. Μετά από κάθε περίοδο έντονης χρήσης, λοιπόν, καλό θα ήταν να φροντίζεις για τη συντήρηση του air condition. Τώρα είναι η ιδανικότερη περίοδος, εφόσον δεν έχει ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και δε χρειάζεται να το χρησιμοποιείς εντατικά. Για να καθαρίσεις την αγαπημένη σου συσκευή μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλά και φυσικά υλικά. Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για να διώξεις τη σκόνη και τα ακάρεα.

Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απολυμάνεις αρκετά αντικείμενα και επιφάνειες. Ταυτόχρονα, δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας στο σπίτι σου, ενώ είναι αρκετά οικονομικό. Σε ό,τι αφορά το κλιματιστικό, όμως, ο καθαρισμός του βοηθά στο να εισπνέεις καθαρό αέρα χωρίς να υπάρχει ο φόβος για τη δημιουργία αναπνευστικών προβλημάτων και αλλεργιών. Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι, λοιπόν, περιλαμβάνει κάποια στάδια τα οποία είναι αρκετά εύκολα να τα ακολουθήσεις, ακόμα κι αν δεν είσαι σχετικός με τις συσκευές.


1. Ο καθαρισμός των φίλτρων

Για να καθαρίσεις τα φίλτρα θα πρέπει να τα αφαιρέσεις πρώτα. Πώς θα γίνει αυτό; Άνοιξε το καπάκι της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού και βγάλε πολύ προσεκτικά τα δύο κυρτά κομμάτια που μοιάζουν με μικρές σήτες. Είναι στηριγμένα σε δύο μικρές εγκοπές. Πρόσεξε πως θα τα αφαιρέσεις διότι το πιο πιθανό είναι να έχουν αρκετή σκόνη. Στη συνέχεια, τίναξέ τα σε ένα εξωτερικό μέρος και πλύνε τα. Βούτηξέ τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μισό φλυτζάνι λευκό ξύδι. Άφησέ τα για περίπου μία ώρα. Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι θα απομακρύνει κάθε βλαβερή ουσία για τον οργανισμό. Μόλις βγάλεις τα φίλτρα, ξέπλυνέ τα με τρεχούμενο νερό και άφησέ τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Τέλος, μπορείς να τα τοποθετήσεις ξανά στη θέση τους με προσοχή. Έχε στο νου σου ότι ο καθαρισμός των φίλτρων θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

2. Ο καθαρισμός των περσίδων
Όπως ίσως γνωρίζεις, η σκόνη και τα ακάρεα εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του κλιματιστικού σου και είναι υπεύθυνα για τη μη υγιεινή ροή του αέρα. Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να αφαιρέσεις αυτούς τους εχθρούς ξεσκονίζοντας. Πέρνα κάθε εξωτερική επιφάνεια με ένα μαλακό βρεγμένο πανί για να απομακρύνεις τη σκόνη. Σε δεύτερη φάση μπορείς να ρίξεις λίγο ξύδι σε ένα χαρτί και να ξαναπεράσεις τις περσίδες προσεκτικά. Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι θα απολυμάνει κάθε επιφάνεια. Παράλληλα, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό του κλιματιστικού με νερό και ξύδι και στη συνέχεια να θέσεις το air condition σε λειτουργία ψύξης για να καθαριστεί και εσωτερικά. Ωστόσο, εάν φοβάσαι ότι θα δημιουργηθεί βλάβη στη συσκευή σου, μην επέμβεις περαιτέρω στο εσωτερικό του.

3. Ο καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας
Όσον αφορά την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου, η διαδικασία καθαρισμού της είναι πολύ απλή. Είτε είναι τοποθετημένη ψηλά είτε χαμηλά, μπορείς απλώς να ρίξεις λίγο νερό με το λάστιχο. Μη φοβηθείς, δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια βλάβη. Παρ’ όλα αυτά, εάν ακόμα παρατηρείς σκόνη τότε, με ένα βρεγμένο πανί μπορείς να την απομακρύνεις. Καλό θα ήταν να επαναλαμβάνεις τον καθαρισμό της εξωτερικής μονάδας κάθε 2-3 χρόνια. Επίσης, για να επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του κλιματιστικού, φρόντισε να ελέγχεις το σωληνάκι από το οποίο τρέχει νερό. Εάν κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού δεν απορρέει νερό, τότε ενδέχεται να έχει βουλώσει και αργότερα να προκληθεί ζημιά σε ολόκληρο το σύστημα.

Extra Tip 1: Φρόντισε πριν προχωρήσεις στον καθαρισμό του κλιματιστικού σου να το έχεις αποσυνδέσει από την πρίζα, κυρίως για τη δική σου ασφάλεια. Βάλε το ξανά σε λειτουργία μόνο όταν απαιτείται και έχεις τελειώσει από τον καθαρισμό.

Extra Tip 2: Τα πλεονεκτήματα που λαμβάνεις από τον καθαρισμό του κλιματιστικού είναι πάρα πολλά. Σε αυτά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι μεγιστοποιείται η απόδοση της συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει κατά πολύ η αντοχή του στο χρόνο και ταυτόχρονα εξοικονομείται τόσο ενέργεια όσο και χρήματα.

douleutaras.gr