Real Estate News

Check out market updates

Καρναβάλια, πύργοι και Λεμεσός

Διότι πολλά πράγματα καθορίζουν την απόφαση ενός ξένου επενδυτή.

Τώρα θα διερωτηθείτε για την επικεφαλίδα του άρθρου αυτού. Και όμως, όση σχέση έχει η ελκυστική φορολογία, τα διαβατήρια για τους ξένους, η ασφάλεια ζωής, η ευκολία διακίνησης και τα ξένα σχολεία κ.λπ., έχουν σχέση τα καρναβάλια και οι άλλες δραστηριότητες. Είναι δεδομένο ότι οι ξένοι αγοραστές στην Κύπρο έχουν ως κύριο ενδιαφέρον τους τη Λεμεσό με τα πιο κάτω ποσοστά (έτος 2017) σε σχέση με τις αγορές από ξένους:
Λεμεσός 34%, Πάφος 36%, Λάρνακα 16%, Παραλίμνι 7% και Λευκωσία 7%. Όπως η πλειονότητα των Κινέζων αγοραστών κατευθύνονται προς την Πάφο λόγω των πρώτων αγοραστών που αγόρασαν εκεί, έτσι και η Λεμεσός έχει τους Ρώσους και άλλους που έμαθαν πρώτα τη Λεμεσό, ενώ ναυτιλιακές εταιρείες δείχνουν παρόμοιο ενδιαφέρον για την πόλη αυτή με συνεπακόλουθο να ακολουθούν και οι υπόλοιποι.
Τα προσόντα της Λεμεσού είναι πολλά και μη ανταγωνιστικά σε σχέση με τις άλλες πόλεις, ενώ τα προσόντα που έχει η πόλη αυτή, δύσκολα μπορούν να συναγωνιστούν οι άλλες πόλεις. Η Λεμεσός και οι Λεμεσιανοί έχουν και το πλεονέκτημα για θέματα που αφορούν στην πόλη τους, να υπάρχει κάποιος τοπικισμός και να ενεργούν ως ένας για το συμφέρον της πόλης τους (κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες πόλεις και ιδιαίτερα εξ αντιθέτου παράδειγμα προς αποφυγή η πόλη της Λάρνακας όπου οι διχασμοί κατατάσσουν μέχρι σήμερα την πόλη αυτή τελευταία στο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες).
Η πόλη αυτή της συνεχούς δραστηριότητας προσελκύει ξένους ιδιαίτερα (και πρόσφατα Λευκωσιάτες), ενώ οι Παφίτες developers είναι οι κυρίαρχοι της κατάστασης σε θέματα ανάπτυξης στη Λεμεσό.
Επειδή περνούμε μια περίοδο ευφορίας με τα καρναβάλια, σας παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα που μας έτυχαν ως Γραφείο κατά τη διάρκεια του έτους (2017):

  • Παραλάβαμε ξένο επενδυτή από το ξενοδοχείο Hilton και είχαμε οργανώσει να του δείξουμε διάφορα ακίνητα. Πρόσεξε ο επενδυτής αυτός τον πορτιέρη, ο οποίος το κοστούμι του άλλαξε σε αθλητική φόρμα. Ρώτησε και πληροφορήθηκε ότι ο πορτιέρης θα πήγαινε στη Λεμεσό σε έναν διεθνή μαραθώνιο. Αυτό ήταν, την πάθαμε! Αγόρασε αμέσως από το ξενοδοχείο αθλητικά παπούτσια, φόρμες κ.λπ. για να λάβει μέρος! Τον χάσαμε έκτοτε.
  • Επενδυτής των €4 εκατ. που διαμένει στη Λευκωσία, τον ξεναγήσαμε στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού και στη Μαρίνα για μεσημέρι. Μας ρώτησε γιατί δεν με φέρατε εδώ πριν; Τον χάσαμε!
  • Πήραμε και τρεις ξένους πελάτες με τις οικογένειές τους στη Γιορτή του Κρασιού. Πέρασαν τόσο ωραία που δεν θέλουν να φύγουν από την πόλη.
  • Τι θέλαμε και πήραμε τον εκατομμυριούχο επενδυτή του ακινήτου στη Σαριπόλου την Τσικνοπέμπτη και μετά στην παιδική παρέλαση (είχε 3 παιδιά) και για να μην τον χάσουμε και αυτόν, με διάφορα μέσα και άρον άρον να μετέχουν τα παιδιά του με τη μητέρα στην παρέλαση (ευτυχώς που έχουμε και Γραφείο στη Λεμεσό με διασυνδέσεις στα κατάλληλα άτομα). Έμεινε ευχαριστημένος (μάλλον ευτυχισμένοι) όλοι και ακόμη είναι μαζί μας.

 

Αυτά και άλλα που μας «χάλασαν» το στομάχι
Θα θέλαμε να σας υποβάλουμε και το εξής σε σχέση με την επίσκεψη ομάδας Κινέζων επενδυτών στην Πάφο. Ο Πάφιος developer φρόντισε να τους παραλάβει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας μαζί με την ανάλογο guide. Επειδή θεώρησε πρέπον η ξεναγός να τους «περάσει» και από τη Λεμεσό και αφού τους εξήγησε ότι η Πάφος είναι η πιο ωραία πόλη κ.λπ., είδαν και τη Λεμεσό και διερωτήθηκαν εάν αυτή η πόλη (Λεμεσός) είναι τόσο ωραία, φανταστείτε πόσο ωραία θα είναι η Πάφος. Όταν έφθασαν στην Πάφο άρχισαν να διαμαρτύρονται και ήθελαν να ξαναδούν τη Λεμεσό. Απολύθηκαν δυστυχώς και ο οδηγός και η ξεναγός!
Αυτά συμβαίνουν αγαπητοί αναγνώστες και σας αναφέρουμε ορισμένες από τις προσωπικές μας εμπειρίες σχετικά με το τι μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων διότι η Λεμεσός έχει τους πύργους, ενώ οι άλλες πόλεις βρίσκονται ακόμη πίσω.
Τελειώνοντας θέλουμε να επαναλάβουμε εκείνο το αξέχαστο του Λέλλου Δημητριάδη (για πολλά χρόνια Δήμαρχος Λευκωσίας) όταν του ζητήθηκε από δημότες της Λευκωσίας να οργανώσει και η Λευκωσία καρναβάλι. «Κανένα πρόβλημα αλλά δεν έχουμε Λεμεσιανούς», απάντησε.
Θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε και τους αρχικούς καρναβαλλιστές της εποχής του 1950-1960 όπως: Χριστάκη Δρουσιώτη, Νίκο Σίττα, Παύλο Λοΐζου, Αριστόδημο Κυριακίδη, Χριστόφορο Μαλακάσα, αδελφοί Ποταμίτη και τόσοι άλλοι.

Του Αντώνη Λοΐζου
Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Εκτιμητές Ακινήτων
και Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης
[email protected] aloizou.com.cy – www.aloizou.com.cy