Real Estate News

Check out market updates

Κάντε κάτι για τα κοινόχρηστα

Μια απάντηση του Υπ. Εσωτερικών που δεν μπορεί να ικανοποιεί κανένα

Έχουμε υποβάλει στους τελευταίους 4 υπουργούς Εσωτερικών το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει για τα κοινόχρηστα και της μη λειτουργικότητας του σχετικού νόμου. Στις πιο πρόσφατες εισηγήσεις μας που υποβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου 2017 όπου προτείναμε ότι η πληρωμή κοινοχρήστων θα πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε μεταβίβασης/ υποθήκευσης/ενοικίασης/αίτηση για άδεια κ.λπ. σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η «κατάρα» αυτή της οικοδομικής βιομηχανίας και μετά από πάροδο 6 μηνών, ελήφθη η πιο κάτω επιστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών σε επιστολή που απέστειλε ένας αναγνώστης μας στο Υπουργείο Εσωτερικών: «Αναφέρομαι στα ηλεκτρονικά σας μηνύματα, το τελευταίο εκ των οποίων η 25.11.2017 και σας πληροφορώ ότι το θέμα των κοινόκτητων οικοδομών έχει απασχολήσει αρκετές φορές το Υπουργείο Εσωτερικών, και ιδιαίτερα πρόσφατα είχε ενταχθεί στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία είχε πολλάκις βολιδοσκοπηθεί για μία πιο ενεργή εμπλοκή στο θέμα. Το θέμα δεν κατέστη δυνατό να ενσωματωθεί στα σχετικά νομοσχέδια που, ειρήσθω εν παρόδω, συνεχίζουν να εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

  1. Σχετικά με τις εισηγήσεις του κ. Λοΐζου, παρόλο που αυτές είναι ευπρόσδεκτες, η πλειονότητά τους αφορά σε περιορισμούς επί του δικαιώματος κατοχής, απόλαυσης και διάθεσης ακίνητης ιδιοκτησίας, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να παραβιάζουν το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλες σχετικές νομοθεσίες (Ν.9/65, Κεφ. 149 κλπ.).  Εν πάση περιπτώσει, το θέμα θα τύχει εκ νέου μελέτης ούτως ώστε να επιτευχθεί μία παράλληλη επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου με τις εξελίξεις στην οικοδομική βιομηχανία, όπως αυτές αναφέρονται και στο άρθρο του κ. Λοΐζου.
  2. Απολογούμαι για την καθυστέρηση στην απάντησητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά παρέπεσαν».

Δηλαδή και εν ολίγοις, το Υπουργείο μας «έριξε του ώμου του» και από την απάντησή του παρατηρούμε όχι μόνο ολίγο συμφέρον, αλλά και αδιαφορία.

Εκείνο που μας προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η σιγή ιχθύος από developers/κτηματομεσίτες/ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλους στο θέμα, αφού η προσπάθεια αυτή θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο αυτούς που ασχολούνται με την ανάπτυξη/ιδιοκτησία ακινήτου.

Τα παραδείγματα της μη λειτουργικότητας και ατιμωρησίας (μάλλον επιβράβευσης) στη μη πληρωμή κοινοχρήστων έχουν φθάσει στο σημείο της απόγνωσης από τους ορθούς/καλοπληρωτές ενοίκους. Στην αγγλική μας στήλη (Q & A Column) παίρνουμε καθημερινά σχεδόν επιστολές διαμαρτυρίας στο σημείο που έχουμε φθάσει να επισκεφθούμε τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας μαζί με Βρετανούς κυρίως αγοραστές που δεν ξέρουν πού να αποταθούν (δεν σας θυμίζει και το προ τετραετίας το Property Action Group από ξένους αγοραστές για τη μη έκδοση τίτλων και κατ’ επέκταση το ρεζίλεμα της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;).

Ορισμένα τραγελαφικά παραδείγματα:

  • Δεν πληρώνω για τα έξοδα καθαρισμού των κοινοχρήστων και του ανελκυστήρα, διότι η μονάδα μου είναι ισόγεια με ξέχωρη είσοδο.
  • Δεν πληρώνω κοινόχρηστα για τη διόρθωση της ταράτσας διότι είναι ευθύνη του τελευταίου διαμερίσματος.
  • Γιατί να πληρώνω κοινόχρηστα αφού δεν κατοικώ στη μονάδα;
  • Ο developer δεν έκανε καλή δουλειά και έτσι αρνούμαι να πληρώνω κοινόχρηστα.
  • Οι γείτονες κάνουν θόρυβο γιατί εγώ να πληρώνω;
  • Είχα τη διαβεβαίωση ότι το κτήριο είχε wi-fi. Τώρα πληρώνω €20/μήνα για την παράλειψη και την οποία αφαιρώ από τα κοινόχρηστα. Ας με πάρουν δικαστήριο.
  • Δεν έχει αρκετό πλάτος ο χώρος στάθμευσης και δεν μπορώ να σταθμεύσω με άνεση. Γδάρθηκε το αυτοκίνητό μου και το ποσό της επιδιόρθωσης το αφαιρώ από τα κοινόχρηστα.
  • Γιατί να πληρώσω για το μπογιάτισμα μιας πολυκατοικίας; Ο κάθε ένας να πληρώσει για τον δικό του τοίχο!

Αυτά και άλλα για τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών φέρει τεράστια ευθύνη λόγω της αδιαφορίας του.

 

Του Αντώνη Λοΐζου

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Εκτιμητές Ακινήτων και Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

[email protected] aloizou.com.cy – www.aloizou.com.cy