Real Estate News

Check out market updates

Η Μακαρίου στη Λευκωσία θα επανέλθει;

Υπό τις περιστάσεις είναι δύσκολο, εκτός εάν αναληφθούν δράσεις και μέτρα.

Η άνθηση και η καταστροφή του πλέον εμπορικού δρόμου της Πρωτεύουσας, λεωφόρος Μακαρίου, είναι γνωστή. Τα ενοίκια των €40/τ.μ. για τα καταστήματα του έτους 2010 πέρασαν μια συνεχή κατιούσα πορεία, με τη λεωφόρο αυτή να αποτελείται από κενά καταστήματα (2012) και σιγά-σιγά (έτος 2016/2017) άρχισε να αναβιώνει σε κάποιο βαθμό, με ενοίκια γύρω στα €15/τ.μ. Παρόλες τις προσπάθειες του Δήμου με διάφορα μέτρα και εκδηλώσεις, δεν πέτυχαν σε ψηλό βαθμό και φαίνεται να χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει. Τα σημάδια κάποιου είδους ανάκαμψης είναι θετικά τόσο με νέες ενοικιάσεις καταστημάτων, όσο και με τα νέα εμπορικά/οικιστικά συγκροτήματα, τα οποία βρίσκονται υπό εξέλιξη. Το νέο έργο Cyfield (υπό κατασκευή) θα αναβαθμίσει σε κάποιο βαθμό την οδό αυτή, όσο και το νέο έργο υπό κατασκευή, Park View, έναντι από το παλιό Γ.Σ.Π. Προσθέτουμε ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στην συμπλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας που θα ενώνει την παλιά με τη νέα πόλη (που τώρα έχει αποκοπεί) έστω με την αποπεράτωση της το έτος 2018 (μέσα).

Τι αναμένουμε όμως να είναι οι νέες εμπορικές δυνατότητες της Μακαρίου; Όχι τόσο τα fashion shops (που τα πλείστα έχουν/θα μετακομίσουν στα εμπορικά κέντρα) αλλά μάλλον κέντρα εστίασης/μπαρ/καφέ, ενώ τα δύο νέα έργα που προαναφέραμε, θα προσφέρουν γύρω στις 500 νέες κατοικίες με ενοίκους ψηλής εισοδηματικής στάθμης, θα βοηθήσουν. Μας ανησυχεί ταυτόχρονα όμως η πεζοδρομοποίηση της λεωφόρου (δείτε προηγούμενο μας άρθρο επί του θέματος).

Η εκτεταμένη λοιπόν αναβάθμιση της λεωφόρου ίσως να προκαλέσει και το ενδιαφέρον του κτιρίου Ηλιάδη (πρώην Debenhams), ίσως με ένα νέου τύπου κατάστημα (shop in shop –υπάρχουν παραδείγματα– δείτε ΕΣΕΛ Λεμεσού στην Ανεξαρτησίας) και η μη πλήρης λειτουργία του City Plaza. Ίσως θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι εμείς οι ενδιαφερόμενοι άλλα και οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες σε ένα νέο είδος ενοικίασης, με βάση ενοικίου επί του τζίρου (αποτελεί μια βάση προς συζήτηση, διότι και οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές/χρήστες έχουν τις αμφιβολίες και χρειάζονται κάποιου είδους ενθάρρυνση και ασφάλεια. Το ενοίκιο λοιπόν που θα έχει ως βάση ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να είναι ±€8-€10/τ.μ., πλέον ποσοστό επί του τζίρου).
Δυστυχώς τα «φαγάδικα», μπαράκια κ.λπ. αποτελούν μιαν ανθούσα χρήση στη Λευκωσία και γιατί όχι η Μακαρίου να εξελιχθεί σε ένα νέου είδους εμπορικό δρόμο με ανάλογες χρήσεις –ίδε οδός Θ. Δέρβη– με ψηλά ενοίκια και με καλή εμπορικότητα και με ψηλές τιμές ενοικίων. Υπάρχουν τόσο ντόπιοι όσο και ξένοι που δυσκολεύονται στην κράτηση τραπεζιών για γεύματα και δεν είναι ασυνήθιστη η χρέωση €60-€70/άτομο σε ελκυστικά/ποιοτικά κέντρα. Θα πρέπει ο δήμος να δείξει «κατανόηση» προς όφελος της Λευκωσίας όσον αφορά χώρους στάθμευσης και τις διάφορες υπερβολικές απαιτήσεις του ΚΟΤ (χρήζει συζήτησης).

Δυστυχώς η Λευκωσία ατύχησε με το κλείσιμο του ξενοδοχείου Holiday Inn που προσέλκυε κυρίως ξένους επισκέπτες/επιχειρηματίες, ενώ τα υπόλοιπα ξενοδοχεία (εκτός των Χίλτον) να χρειάζονται αναβάθμιση με επιχορηγήσεις από το Κράτος σε μια προσπάθεια προσέλκυσης του ξένου τουρισμού στην Λευκωσία (που τώρα έχει αυξηθεί κυρίως λόγω της υπερ-πληρότητας των ξενοδοχείων σε παραλιακές πόλεις). Αναμένουμε σε όλα αυτά το παλιό Γ.Σ.Π. με τις «ανόητες» μελέτες, να διαφοροποιηθεί με χρήσεις που να βοηθήσουν την εμπορικότητα του κέντρου (δείτε προηγούμενο μας άρθρο) και αφού ξοδέψαμε ως Κράτος €2 εκατ. δεν υιοθετήθηκε η δική μας εισήγηση για μετατροπή του χώρου σε ένα πολυκέντρο (με ενοικίαση των μονάδων 15-20 χρόνια) που θα βοηθήσει στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Το αναμενόμενο μουσείο θα ωφελήσει αλλά αυτό δεν θα είναι σε λειτουργία πριν από 4-5 χρόνια και άρα τι κάνουμε εν τω μεταξύ;

Είχαμε υποβάλει και στο παρελθόν εισηγήσεις για την τουριστική αναβάθμιση της Λευκωσίας με τα διάφορα μουσεία τα οποία όμως είναι διεσπαρμένα χωρίς να μπορεί ένας επισκέπτης να τα επισκεφθεί εύκολα και εισηγηθήκαμε πως θα μπορέσουν οι τουρίστες να τα επισκεφθούν σε ένα είδος «fun car» – δείτε Μάλτα-Αυστρία, Φιλιππίνες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα των 4-5 ατόμων με ιδιοκτησία guides (τώρα άνεργοι). Χρειαζόμαστε νέες ιδέες και αναμένουμε από το ΚΕΒΕ (ΕΒΕΛ) να μελετήσουν το θέμα, καθότι όπως διαβάσαμε από τους «φίλους της Λευκωσίας», θέλουν την πόλη να έχει πλατείες και πλατείες, πάρκα κλπ, ενώ το ατυχές δημοψήφισμα για το Γ.Σ.Π. ήταν ότι το πιο ανόητο. Επειδή μας χαροποιούν οι πρωτοβουλίες του ΕΒΕΛ ίσως να αναλάβει μια πρωτοβουλία επί του θέματος.

Αοριστολογίες όπως αύξηση των «χώρων στάθμευσης» και τόσα άλλα, δεν μπορούν να είναι βασισμένα σε οικονομικά αποτελέσματα. Στο παρελθόν είχαμε εισηγηθεί ότι εταιρείες που εργοδοτούν πέραν των 50-100 ατόμων στη Λευκωσία να τυγχάνουν μειωμένης χρέωσης για Δημοτικούς φόρους/ επαγγελματικούς και ακόμη μείωση του φόρου εισοδήματος έστω με 0,5% (όχι μεγάλη μείωση ως τέτοια αλλά για μεγάλες επιχειρήσεις είναι σημαντική). Ας ξεκινήσουμε αγαπητοί μας αναγνώστες μια διαβούλευση των 2-3 μηνών και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα επανέλθουμε.
Η μπάλα λοιπόν, κατ’ εμάς, βρίσκεται στο ΕΒΕΛ.

Του Αντώνη Λοΐζου
Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Εκτιμητές Ακινήτων
και Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης
[email protected] aloizou.com.cy -www.aloizou.com.cy