Real Estate News

Check out market updates

H αφυπηρέτηση των μελών της παρέας

Αγορά μονάδων σε ξενοδοχεία στη βάση της συνιδιοκτησιακής χρήσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ξένοι μάς δείχνουν τον δρόμο της εξέλιξης στην επένδυση ακινήτων. Από την ανάπτυξη σε γεωργικές περιοχές με μεμονωμένες κατοικίες και την αναπαλαίωση των κατοικιών σε χωριά, μέχρι και αγορά ξενοδοχείων για αφυπηρέτηση σε συνιδιοκτησιακή χρήση. Πρόσφατα ξεκίνησε κάποιο ενδιαφέρον από «παρέες»/συνδέσμους ξένων, για αγορά ξενοδοχείων προς αφυπηρέτηση των ίδιων των αγοραστών. Μια ομάδα π.χ. δημιουργεί μια εταιρεία, η οποία με τη σειρά της αγοράζει ένα ξενοδοχείο με τις μετοχές του ξενοδοχείου να αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα διαμερίσματα και συγκεκριμένη χρονική περίοδο ιδιοκτησίας. Πχ. δωμάτιο 317 για περίοδο 40 ετών. Το ξενοδοχείο θα λειτουργεί κανονικά ως τέτοιο με όλες τις υπηρεσίες (άρα θα υπάρχει και η χρέωση κοινοχρήστων), ενώ σε κενές περιόδους η διεύθυνση θα μπορεί να ενοικιάζει (εάν ενδιαφέρεται ο αγοραστής) τα δωμάτια σε τρίτους προς κάλυψη των εξόδων/χρεώσεων προς τον αγοραστή. Σε περίπτωση θανάτου του αγοραστή, οφείλει ο αγοραστής να προσφέρει πίσω στην εταιρεία τη μετοχή του/δωμάτιο προς διάθεση σε τρίτους και δεν μεταβιβάζεται αυτόματα στους κληρονόμους. Η μέθοδος αυτή της αγοράς δεν έχει άμεση σχέση με αγορά χρονομερίδας (time sharing) διότι αναφέρεται σε ιδιοκτησία για όλη τη χρονική περίοδο.

Στην Κύπρο παρουσιάζεται σε αυξητικό ρυθμό ο κύκλος κατοίκησης/αγοράς στέγης. Αρχίζουμε όλοι από ένα διαμέρισμα και εξελισσόμαστε, ανάλογα με την οικονομική ευχέρεια, σε κατοικία, πιο μεγάλη κατοικία, κατασκευή πισίνας, εξοχικό και στο τέλος όταν μεγαλώσουμε έστω περί τα 65-70 ετών, επιστρέφουμε πίσω στο διαμέρισμα (ή για τους πιο άτυχους σε γηροκομείο).
Συζητώντας το θέμα με τους φίλους – γνωστούς στην παραλία του Πρωταρά (πρώτη ένδειξη ώριμης ηλικίας), θα μπορούσε η παρέα, και υπό την ευρύτερή της μορφή, να αγοράσει ένα π.χ. τουριστικό χωριό, είτε στην περιοχή αυτή, είτε στην Πάφο προς π.χ. €200.000 ανά διαμέρισμα (μάλλον πολύ λιγότερα) για 30 χρόνια, πλέον €50.000/διαμέρισμα για τις ανάλογες μετατροπές, πλέον ένα ταμείο που να καλύπτει τα τρέχοντα έξοδα του έργου (κοινόχρηστα-spa-πισίνα-μικρό εστιατόριο, προσωπικό κ.λπ.), έστω καθ’ υπολογισμό €800/μήνα. Ως εκ τούτου για 100 μονάδες το αναμενόμενο εισόδημα θα είναι €80.000/μήνα.

Το έργο αυτό θα πρέπει να προσφέρει:
– Καλή διοίκηση
– Υπηρεσία καθαρισμού
– Υπηρεσία διακίνησης – 2/3 αυτοκίνητα με οδηγούς 15 ώρες/ημέρα
– Οργανωτική διεύθυνση για περιπάτους, εκδρομές, εκδηλώσεις για τους ενοίκους
– Ιατρική φροντίδα με επιτόπου νοσοκόμα και επίσκεψη ιατρού όταν χρειάζεται και άλλα.

Με τα σημερινά επίπεδα, ο Κύπριος της παρέας χρειάζεται διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου και σε ορισμένες περιπτώσεις των δύο (για την υπηρεσία), χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητά του, ειδικά δωμάτια για χαρτιά, μπιλιάρδο, τηλεόραση/μπαρ/snack bar κ.λπ.

Η απόδοση αυτή των αρχικών €250.000 ή στο σύνολό της έστω €500.000 (μαζί με τα έξοδα για 30 χρόνια), είναι πολύ συμφέρουσα μια και που το αρχικό κόστος είναι πολύ πιο κάτω από την αγορά ενός διαμερίσματος του ενός υπνοδωματίου, το κόστος συντήρησης της μονάδας των €800/μήνα είναι μεν ψηλότερο, αλλά πολύ πιο κάτω από το κόστος συντήρησης μιας κατοικίας (η αγορά ενός οργανωμένου παραθαλάσσιου διαμερίσματος), ενώ, έστω για εκείνους που έχουν την κατοικία τους, με την πώλησή της θα τους περισσέψουν και χρήματα. Τα παιδιά/συγγενείς ίσως να αποτελέσουν πρόβλημα, αλλά με την εξέλιξη της κυπριακής κοινωνίας, διερωτώμεθα κάθε πόσο βλέπουν τα παιδιά οι γονείς τους, διότι ούτε οι μεν ούτε οι δε έχουν τη διάθεση της συνεχούς επαφής.
Η παρέα λοιπόν των 65άρηδων με στόχο το υπόλοιπο ζωής των 30 ετών (είμαστε υπερβολικοί) και με μια μέση σύνταξη €1.000/μήνα (πλέον άλλες οικονομίες) πιστεύουμε ότι είναι ένα μοντέλο οικονομικά τουλάχιστον βιώσιμο.

Ολίγον επιστημονικής φαντασίας θα μας υποβάλετε; Δεν νομίζουμε, διότι πριν από 15-20 χρόνια εάν αναφερόταν κάποιος ότι θα κατέληγε σε γηροκομείο, δεν θα το πίστευε ότι στην Κύπρο θα είχαμε τέτοιες εξελίξεις. Νέες προσεγγίσεις λοιπόν για τους αφυπηρετήσαντες, ένα είδος ξενοδοχείου/ιδιωτικού έστω ησυχαστηρίου, με απόλυτη ιδιωτικότητα, συναναστροφή με συνομήλικους, με ελεύθερη είσοδο/έξοδο, χωρίς επιβαρύνσεις και εξάρτηση από τρίτους, έστω οικογένεια. Έχουμε ήδη επισημάνει για τις «παρέες» δύο τέτοια έργα στην περιοχή Πρωταρά / Αγίας Νάπας. Το ένα απορρίφθηκε διότι έχει σκαλιά και θα δυσκόλευε τη διακίνηση τροχοκαθίσματος, ενώ έχουν εντοπιστεί ακόμη δύο τουριστικά χωριά στην Πάφο επί της παραλίας.
Τελειώνοντας και συνεχίζοντας το ελαφρύ αυτό πνεύμα του άρθρου της καλοκαιρινής περιόδου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αυστηρή περίφραξη του χωριού για προστασία ενοίκων, κυρίως αυτών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και μπορούν να χαθούν, όπως την πρόσφατη περίπτωση πρώην υπουργού που βρέθηκε με τις πιτζάμες του στην αγορά του Αγίου Αντωνίου, Λευκωσία, η ώρα 6.00 το πρωί!
Καλό Καλοκαίρι.

Του Αντώνη Λοΐζου
Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Εκτιμητές Ακινήτων και Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης
[email protected] aloizou.com.cy -www.aloizou.com.cy