Real Estate News

Check out market updates

Εξοχικά με ενοίκια από €100 έως €1000 ημερησίως

Ξεκίνησαν να νοικιάζονται οι εξοχικές κατοικίες στις παραθαλάσσιες πόλεις της Κύπρου από Κύπριους αλλά και από ξένους. Η νέα μόδα, στην αγορά εξοχικής κατοικίας, είναι οι ενοικιάσεις κατοικιών με την εβδομάδα και όχι με τον μήνα ή τη σεζόν.

Η μόδα αυτή, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό, έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στην Κύπρο, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα έχουν σημαντικά υψηλότερα έσοδα σε σύγκριση με εκείνα που θα είχαν αν η μίσθωση αφορούσε τη σεζόν ή τον χρόνο. Αυτά που θα έβγαζε ο ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας σ’ έναν μήνα τώρα μπορεί να τα βγάλει σε μια εβδομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από την έρευνα που διενήργησε ο «Φ» σε διάφορες ιστοσελίδες που ασχολούνται με το αντικείμενο, για ενοίκιο πέντε ημερών το τίμημα κατά μέσο όρο είναι στα €500, ενώ πριν μερικά χρόνια ήταν σχεδόν το κόστος για όλο τον μήνα.

Τρεις μήνες πριν μπει το καλοκαίρι, το ενδιαφέρον αρχίζει να εκδηλώνεται και οι σχετικές ιστοσελίδες παρέχουν όλες τις πληροφορίες. Για ορισμένες κατοικίες η διαθεσιμότητα από τον Μάιο περιορίζεται αισθητά και για άλλες τις πιο πολυτελείς μπορεί να μην υπάρχουν και ημερομηνίες διαθέσιμες. Οι τιμές των ενοικίων, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη αγορά (πολυτελείς εξοχικές κατοικίες σε προνομιακές τοποθεσίες), δεν προβλέπεται να μειωθούν. Αντιθέτως, οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταθεροποίηση, ενώ οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν ακόμα και αυξήσεις, κυρίως χάριν στη συνεχιζόμενη θετική πορεία του τουρισμού.

Φέτος το παζάρι μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται ιδιαίτερα σκληρό, κυρίως από τη μεριά των ιδιοκτητών, οι οποίοι λόγω υψηλής ζήτησης «κρατούν όπως φαίνεται και το μαχαίρι και το καρπούζι». Μπορεί επί του παρόντος το αγοραστικό ενδιαφέρον για απόκτηση εξοχικών κατοικιών να έχει μετριαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η υψηλότερη ζήτηση για ενοικιάσεις εκτιμάται ότι λειτουργεί υπέρ της επανεμφάνισης των αγοραστών, ιδίως όσων σχεδιάζουν την αγορά ακινήτων με στόχο την εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του «Φ», άρχισαν ήδη να προσφέρονται για ενοικίαση εξοχικές κατοικίες σε όλες τις παραθαλάσσιες πόλεις με μίνιμουμ διαμονή τις 5 διανυκτερεύσεις και τιμές σ’ ορισμένες περιπτώσεις για γερά πορτοφόλια. Αν η ενοικίαση της κατοικίας γίνει για όλη την καλοκαιρινή σεζόν, τότε το μηνιαίο μίσθωμα είναι πολύ τσουχτερό. Πάντως από τις ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα ακίνητα του καλοκαιριού αρχίζουν και εμφανίζονται τα μηνύματα ότι άρχισε να μειώνεται η πληρότητα για ορισμένες περιόδους. Στα βασικά που συνοδεύουν τη διαμονή είναι τα σεντόνια, πετσέτες, στεγνωτήριο, πλυντήριο ρούχων, δωρεάν Wifi, φούρνος, ψυγείο, μάτια κουζίνας, φρυγανιέρα, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, πλυντήριο πιάτων, καταψύκτης, κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, μπάρμπεκιου. Υπάρχουν κατοικίες που δέχονται κατοικίδια ή παιδιά και σε άλλες που οι ιδιοκτήτες έχουν απαγορευτικό στους καπνιστές ή στη διοργάνωση πάρτι ή άλλων εκδηλώσεων.

Από την αναζήτηση κατοικιών στην επαρχία Πάφου τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν τα εξής: Βίλα στην Πέγεια 2 υπνοδωματίων με ιδιωτική πισίνα, κλιματισμό, σεντόνια, προσφέρεται προς ενοικίαση €100 τη νύχτα για ορισμένες ημερομηνίες του Μαρτίου και όσο προχωράει ο καιρός προς το καλοκαίρι το μηνιαίο ενοίκιο αυξάνεται ή δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες ημερομηνίες. Βίλα με ιδιωτική πισίνα για μέγιστο αριθμό 4 ατόμων το ημερήσιο ενοίκιο είναι €110 αλλά για την περίοδο Μαρτίου. Επίσης βίλα προς ενοικίαση στην Πέγεια με τρία υπνοδωμάτια και πισίνα και μπορεί να φιλοξενήσει 7 άτομα προσφέρεται με ημερήσιο ενοίκιο €115 πριν την καλοκαιρινή περίοδο. Διαμέρισμα στα Μανδριά στην περιοχή της Πάφου το οποίο εντάσσεται σε συγκρότημα, 150 τ.μ, με δυο δωμάτια έχει τιμή για κάθε διανυκτέρευση τα €85. Πολυτελής βίλα με πισίνα, θάλασσα και θέα στο βουνό προσφέρεται προς διανυκτέρευση στα €95.

Στην περιοχή Πρωταρά, Παραλίμνι και Αγία Νάπα οι τιμές ποικίλλουν. Βίλα δυο υπνοδωματίων στον Πρωταρά προσφέρεται προς διανυκτέρευση στα €95. Στην περιοχή Περνέρα βίλα 3 υπνοδωματίων που ανήκει σε ιδιωτικό συγκρότημα έχει τιμή ανά διανυκτέρευση €115. Βίλες στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο με ελάχιστη διαμονή τις 3 διανυκτερεύσεις προσφέρονται για κάθε μέρα στην τιμή των €219. Βίλα στον Πρωταρά με ελάχιστη διαμονή τις 3 διανυκτερεύσεις έχει τιμή για κάθε μέρα τα €215. Βίλα στον Πρωταρά που ανήκει σε συγκρότημα έχει τιμή ανά διανυκτέρευση τα €128. Πολυτελής βίλα στον Πρωταρά 3 υπνοδωματίων για έξι άτομα έχει τιμή ανά διανυκτέρευση τα €220. Διαμέρισμα στον Πρωταρά ενός υπνοδωματίου για 4 άτομα προσφέρεται ανά διανυκτέρευση στα €46, πολυτελές διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων στην περιοχή Fig Tree Bay με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 6 άτομα έχει τιμή για κάθε βράδυ €105. Διαμέρισμα στον Πρωταρά κοντά στην παραλία και με ελάχιστη διανυκτέρευση τα δυο βράδια προσφέρεται για κάθε βράδυ στην τιμή των €69.

ΠΙΟ ΦΘΗΝΗ Η ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

Στην Πόλη Χρυσοχούς οι τιμές είναι πιο φθηνές. Μονοκατοικία με 3 υπνοδωμάτια και πισίνα έχει ενοίκιο κάθε μέρα €50. Μονοκατοικία με 4 υπνοδωμάτια και πισίνα έχει τιμή διανυκτέρευσης €50. Μονοκατοικία με 3 υπνοδωμάτια πισίνα, περιλαμβάνεται οικιακή βοήθεια με ελάχιστη διαμονή τις 4 διανυκτερεύσεις έχει τιμή για κάθε μέρα τα €48. Βίλα με 3 υπνοδωμάτια και πισίνα προσφέρεται προς διανυκτέρευση στα €39. Βίλα στο Νέο Χωριό με τρία υπνοδωμάτια και μεγάλη πισίνα έχει τιμή ανά διανυκτέρευση €42. Στην Αργάκα βίλα με 3 υπνοδωμάτια και πισίνα με ελάχιστη διαμονή τις 4 διανυκτερεύσεις προσφέρεται στην τιμή των €62 για κάθε μέρα. Στην Αργάκα μονοκατοικία με 2 υπνοδωμάτια, πισίνα και ελάχιστη διαμονή τις 4 διανυκτερεύσεις έχει τιμή για κάθε μέρα τα €34.

Τα πιο ακριβά εξοχικά στη Λεμεσό

Ποικίλουν οι τιμές στη Λεμεσό με βάση την έρευνα που έγινε και αυτά που προσφέρονται. Πολυτελής βίλα στον Άγιο Αθανάσιο με 5 υπνοδωμάτια, 12 μπάνια, πισίνα και ακατάλληλο για παιδιά προσφέρεται ανά διανυκτέρευση στα €1.199. Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης το οποίο ανήκει σε συγκρότημα και διαθέτει πισίνα, με 2 υπνοδωμάτια έχει τιμή ανά διανυκτέρευση τα €95. Πολυτελή διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων έχει τιμή €106 ανά διανυκτέρευση. Μεζονέτα 2 υπνοδωματίων με ελάχιστη διαμονή τις 3 διανυκτερεύσεις έχει τιμή για κάθε μέρα τα €179. Σπίτι 3 υπνοδωματίων με βεράντα το οποίο βρίσκεται σε συγκρότημα με 2 πισίνες έχει τιμή ανά διανυκτέρευση τα €123. Στην ορεινή Λεμεσό βίλα με 4 υπνοδωμάτια, 3 μπάνια, πισίνα και ελάχιστη διαμονή τις 2 διανυκτερεύσεις έχει τιμή κάθε μέρα τα €174. Τέσσερα ανεξάρτητα διαμερίσματα στην Αγία Φύλα με ελάχιστη διαμονή τις 3 διανυκτερεύσεις έχει τιμή για κάθε μέρα τα €157. Βίλα στο Πισούρι με 3 υπνοδωμάτια και πισίνα έχει τιμή ανά διανυκτέρευση τα €129.

Θεανώ Θειοπούλου