Real Estate News

Check out market updates

Διαβατήρια και άλλα αναγκαία μέτρα

Ο περιορισμός για τους ξένους να μην είναι κάθετος, αλλά με στόχευση

Η αγορά ακινήτων πολύ σπάνια αναγνωρίζεται ως μια βιομηχανία που είναι η δεύτερη πιο μεγάλη για την Κύπρο, μετά τον τουρισμό.
Το θέμα των διαβατηρίων/βίζων κ.λπ, μας προβλημάτισε προ καιρού και αρθρογραφήσαμε επί του θέματος, ότι η αγορά άρχισε να εμφανίζει σημάδια συμπεριφοράς εκτός ελέγχου, μη αποκλειόμενης και μιας νέας φούσκας για αυτού του είδους τα ακίνητα και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Λεμεσός, όπου η τεράστια πλειοψηφία των έργων αυτών απευθύνεται σε ξένους, ενώ υπάρχουν δεκάδες νέες μονάδες στο στάδιο εξασφάλισης άδειας και εκτέλεσης, με νέα έργα να ανακοινώνονται σχεδόν επί μηνιαίας βάσης.
Μας ανακοίνωσαν λοιπόν το ενδιαφέρον τους το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών ότι θα μελετήσουν το θέμα της παραχώρησης τέτοιων διαβατηρίων/ βίζων, αλλά αν και συμφωνούμε, δεν θα πρέπει το μέτρο αυτό να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά ακινήτων και την οικονομία γενικότερα. Οι αναμενόμενες «διορθώσεις» έχουν ως στόχο το μέτρο των διαβατηρίων, αλλά εάν τεθούν νέοι περιορισμοί απότομα θα προκληθεί πρόβλημα. Έτσι οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα ληφθούν (μετά από διαβουλεύσεις με τον Σύνδεσμο των developers, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ κ.ά.) να εισαχθούν κάποια χρονικά πλαίσια κατά στάδια όσον αφορά τα έργα τα οποία βρίσκονται υπό εξέλιξη, για να μη σταματήσουν, περιορίζοντας όμως άμεσα τις προκλητικές δυσφημίσεις τόσο από τους ίδιους τους πρωτεργάτες, όσο και εμάς τους υπόλοιπους συμβούλους/ ελεγκτικά γραφεία/δικηγόρους κ.λπ.
● Αριθμητικός περιορισμός. Μια καλή ιδέα προς συζήτηση όχι όμως ως τέτοια για όλα τα είδη ακινήτων. Ναι μεν για τους διάφορους πύργους και σε καθορισμένες περιοχές, αλλά έχουμε εκατοντάδες επαύλεις προς πώληση, τόσο σε γήπεδα γκολφ (υφιστάμενα και νέα), όσο και τα έργα για τις μαρίνες. Γι’ αυτά τα έργα που έχουν παράπλευρες θετικές ενέργειες (αύξηση τουρισμού, μαρίνες κ.λπ) ίσως για μια περίοδο να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο (όπως ούτε και έργα στη Λευκωσία η οποία δεν ωφελήθηκε από το μέτρο). Με τον τρόπο αυτό θα διοχετεύεται το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών σε περιοχές που δεν ευεργετήθηκαν και που χρειάζονται ενίσχυση (ίδε και Πόλη Χρυσοχούς).
? Κοινόχρηστα. Μια και είμαστε σε στάδιο «διόρθωσης» της αγοράς αναφερόμαστε και πάλι (κατά διαστήματα τα τελευταία 4 χρόνια) για το σαθρό πρόβλημα των κοινοχρήστων (υποβάλαμε πλήρη μελέτη στα υπουργεία).
– Επαύλεις προς ενοικίαση. Υπάρχει νομοθεσία, αλλά δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές μονάδες να αντιμετωπίζουν αθέμητο ανταγωνισμό, ενώ η μη φορολόγηση τέτοιων εισοδημάτων είναι πολύ προκλητική (υποβάλαμε πλήρη μελέτη πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα). Τώρα ξύπνησαν και οι ξενοδόχοι και το εγείρουν;
– Πληροφόρηση. Ο πλούτος της πληροφόρησης που έχει το Κτηματολόγιο δεν αξιοποιείται από το Κράτος και παρατίθεται μόνο ο αριθμός των πωλήσεων ανά μονάδα, εάν ο αγοραστής είναι ξένος ή ντόπιος. Δεν φαίνεται το ποσό της αγοράς, ούτε και η εθνικότητα των ξένων αγοραστών για να εξαχθούν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν, τόσο τις επιχειρήσεις ανάπτυξης, όσο ασφαλώς και το Κράτος. Υποβάλαμε εισηγήσεις.
– Γραφειοκρατία. Εδώ χρειαζόμαστε τη «βοήθεια του Θεού», πραγματικά. Είναι τραγική η όλη κατάσταση όχι μόνο για την έκδοση άδειας, αλλά στην έκδοση τίτλων. Ετοιμάσαμε για ένα έργο που διαχειριζόμαστε στη Λάρνακα ένα ημερολόγιο δύο ετών σχεδόν που αναφέρεται στη διαδικασία που υπάρχει, η αδιαφορία της Δημόσιας Υπηρεσίας κ.λπ και ίσως να το δημοσιεύσουμε σύντομα για να αντιληφθεί το Κράτος ότι όχι μόνο Project Manager χρειάζεται, αλλά να τίθενται χρονικά πλαίσια σε απαντήσεις από τις Αρχές.
– Παραπληροφόρηση. Ίσως με την εμπλοκή του ΕΤΕΚ οι διαφημίσεις για πωλήσεις ακινήτων (σε έργα) να τύχουν κάποιου είδους έλεγχο και εκεί που υπάρχει θέμα παραπληροφόρησης, να επεμβαίνει με πρόστιμα (π.χ. δεν υπάρχει άδεια οικοδομής, εάν υπάρχει πρόβλημα κλπ).
– Ελευθέρωση εμποδίων κ.λπ με την πώληση. Θα πρέπει πλέον ο πωλητής να καταθέτει με το πωλητήριο έγγραφο την απελευθέρωση από τους δανειστές/υποθήκες/αρχές ότι το ακίνητο που πωλείται μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς βάρος.
– Διαχείριση. Αυτό καλύπτεται από το κεφάλαιο κοινόχρηστα (ίδε πλήρη υποβολή μελέτης προς το Υπουργείο Εσωτερικών-αδράνεια) θα πρέπει μαζί με το πωλητήριο έγγραφο να υπάρχει συμφωνία διαχείρισης από εγγεγραμμένη ως τέτοια εταιρεία διαχείρισης, για να εξασφαλίζεται σε κάποιο βαθμό η λειτουργία του έργου, η είσπραξη κοινοχρήστων, η συντήρηση κ.λπ.
– Κατοχή και πιστοποιητικό τελικής έγκρισης (ΠΤΕ). Τεράστιο θέμα για το οποίο απευθυνθήκαμε στους εκάστοτε Υπουργούς Εσωτερικών για να αντικατασταθεί από πιστοποιητικό ασφάλειας. Το θέμα αυτό εγείρεται τώρα για τα ξενοδοχεία από τους tour operators, αλλά είναι το ίδιο σοβαρό για τα υπόλοιπα έργα (κανένα έργο δεν μπορεί να κατέχεται χωρίς το Π.Τ.Ε.).
– Ιδιωτικές Vs δημόσιες πισίνες. Ό,τι το πιο τραγικό από μια πισίνα σε ένα έργο έστω 10 κατοικιών να χρειάζονται ναυαγοσώστη (ποιος θα πληρώνει;). Δείτε και την οδηγία Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει το αντίθετο.
– Αξία Vs κόστος – διαβατήρια/βίζες. Το μέτρο αναφέρεται σε αγορά κατοικίας αξίας €500.000 ή €300.000. Τι σημαίνει αυτό; (δείτε πρόσφατη μας δημοσίευση επί του θέματος). Εάν μια κατοικία αγοράζεται για €400.000 αλλά είναι αξίας €500.000! Τι σημαίνει η αξία;
Είναι λίγος ο χώρος να αναφερθούμε και σε πολλά άλλα θέματα τα οποία και αναφερόμαστε επί τακτικής βάσης – αλλά ποιος μας ακούει;

Του Aντώνη Λοΐζου
Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες
Εκτιμητές Ακινήτων και Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης
[email protected] aloizou.com.cy – www.aloizou.com.cy